Articles in Marathi इंग्रजी भाषेत A, An आणि The ही तीन उपपदे आहेत. पैकी अ आणिॲन याचा अनिश्चिततावाचक उपपदे ( Idenfinite articles )म्हणतात. तर The या उपपदास निश्चिततावाचक उपपद ( Definite article) असे म्हणतात इंग्रजीत a,e,i,o,u हे फक्त पाच स्वर असून बाकीचे 21 व्यंजने आहेत.

आर्टिकल चे प्रामुख्याने 2 प्रकार पडतात. ते आपण खालील प्रमाणे बघणार आहोत.

अ आणिॲन याचा अनिश्चिततावाचक उपपदे ( Idenfinite articles )म्हणतात.

The या उपपदास निश्चिततावाचक उपपद ( Definite article) असे म्हणतात.

Articles in Marathi

Articles in Marathi ( उपपदे )

‘A’ अथवा ‘An’ अनिश्चिततावाचक उपपदाचा उपयोग :

उदा. A girl , a boy, a house, a book, an ant, an egg, an elephant, an ox, an umbrella.

उदा. An heir, an honest man, an hour.

उदा. A university , a uniform,

उदा. A million, a hundred, a thousand.

उदा. A glass of water, A cup of tea.

उदा.  a little, a lot of, a number of.

The या निश्चिततावाचक उपपदाचा उपयोग :

उदा. The sun , the moon, the sky, the earth.

उदा. The cow is a useful animal.

उदा. The East, the West, the North, the South.

उदा. The Geeta, the Ramayan, the Koran , the Bible,the Sakal,The Lokmat.

उदा. He is the tallest boy.  / She is the cleverest girl in our class.

उदा. The first, the last , the next.

उदा. The Ganga, The Himalayas, The Sea.

उदा. Nehru was the Lincoln of India.  / Kalidas was the Shakespeare of India.

उदा. The tabala, The flute , The trumpet.

उपपदाचा उपयोग कोठे होत नाही :

उदा. Money , Information , News.

उदा. I Speak Marathi. / I Speak English.

उदा. A Bird is flying.  / Birds are flying.

उदा. Doctor patil .

उदा. Pallavi, Sachin, Arati, Shobha, Hanumant ,Sujeet , Ramnagar

उदा. Water , milk, Gold,Sliver

Read More : 3 forms of Verbs

Q. Fill in the blanks with suitable articles.

1 ) I bought ………… dozen Banana.

2) ………… orange is …………………delicious fruit.

3)………………apple is ………….fruit that contains ……………….lot of vitamins.

4 ) Mr. Saste is ……………………….efficient Manager.

5 ) He is …………………….MBA from America.

6) My Dad is ………………….Union leader.

7) Our teacher has passed not only …………………BA Examination but also ………….MA Examination.

8)…………………….Musician was………….old man.

9)…………..mango tree is ……………..useful tree.

10)My brother is only ……….year old.

ANS.

  1. a
  2. An , a
  3. An,a,a
  4. An
  5. An
  6. a
  7. the ,the
  8. The,an
  9. the , a
  10. a

 

Q.Fill in the blanks with the articles ‘a’ . ‘an’ or ‘the’.

  1. ———.good hobby is always ———.source of joy and statisfaction.

Ans . A good hobby is always a source of joy and statisfaction.

2) Is coffee ___beneficial drink?

Ans. Is coffee beneficial drink?

3 ) Reading books everyday is ___ good habbit.

Ans. Reading books everyday is a good habbit.

4)  This is ___eraser.

Ans.This is an eraser.

5) Please pass me ___ slice of pizza.

Ans. Please pass me a slice of pizza.

6)George is ___ firefighter.

Ans.George is a firefighter.

7) It’s ___honor to meet your father.

Ans. It’s an honor to meet your father.

8) Priyanka chopra is ___

Ans.Priyanka chopra is an actress.

9)Is this ____ book that you have been looking for?

Ans.  Is this the book that you have been looking for?

10) ___ sun rises in ____ east.

Ans . The sun rises in the east.

 

 

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *